Seneste nyt

Artikel

Lær om gin

Det kan være svært at finde den helt rigtige drink til sommerens fester. Derfor kan det være en god idé at lave sin egen friske sommerdrink. I dette indlæg kommer vi med et bud på, hvordan du kan forkæle dig selv og dine gæster med gin, som du kan lave selv.

Hvad er gin?

Gin er en populær brændevin, som oprindeligt var tiltænkt som værende et middel til personer med nyrelidelser. I EU forskrives det, at gin er en brændevin på mindst 37,5% alkohol. Hvis der er tale om en destilleret gin, skal enebærsmagen komme fra bærrenes tilstedeværelse i destillationsapparatet, og må ikke komme alene ved udtræk.

Sådan producerer man gin

I gin er hovedingrediensen neutral spiritus med en volume på 96%, som i de fleste tilfælde er lavet på korn. Selve behandlingen af den neutrale spiritus er forskellig, alt efter hvilken type gin man ønsker at producere. I mange andre brændevine ville man i øvrigt benytte melasse, men i forhold til gin vil det blive for sødt.

Destilleret gin

De fleste gin er produceres ved destillering. Ved denne form for gin blandes de ønskede ingredienser, uden essenser, til den førnævnte neutrale spiritus, og gendestilleres herefter i en potdestillator. Det populære ginbrand Beefeater vælger eksempelvis at lade blandingen af neutral spiritus og ingredienser stå i op til 24 timer, før ginen destilleres. Denne metode er dog mere omkostningsfuld, men man opnår en mere aromatisk og længevarende eftersmag.

Smagsudtrukken gin

Et andet populært ginbrand er Hendrick’s, som vælger at benytte denne fremgangsmetode til producering af gin. Ligesom ovennævnte destilleret gin, laves smagstrukken gin også ved destillation. Den store forskel er blot, at ingredienserne ikke tilføjes til den neutrale spiritus, men lægges i en kurv som er væsken i destillatoren. Med andre ord fordampes alkohollen, og ledes herefter igennem de tilføjede ingredienser, hvor der udtrækkes aromaer før den fortsættes og opsamles. Denne unikke form for destillering gøres med en destillator ved navn Carterhead destillator. Kompleksiteten ved disse typer gin er mindre markant, og disse former gin henvender sig ofte til personer, som ikke er helt vilde med gin.

Cold compounding

I denne proces begynder man med at udtrække olieessenser fra urter, krydderier og enebær. Essenserne sammenblandes med neutral spiritus. Dette giver en gin, som indeholder svage krydderaromaer. Denne gintype er den klart billigste at producere, men også den nemmeste. I øvrigt må man ikke kalde denne type gin for destilleret gin eller “London Dry Gin.”

Klassificering af gin

Genever

Genever er oftest velkendt for værende en hollandsk gin, som er destilleret fra maltet korn mask, ligesom den der anvendes til fremstilling af whisky. På hollandsk deler man genever op i to. Den gamle version kaldes for “Oude” og dette er den oprindelige stil, som er sød, aromatisk og halmfarvet. Den anden kaldes for “Jonge” som altså er den unge version genever. Denne genever har en lettere krop og ydermere en tør tane.

Old tom

Denne type gin var populær i England tilbage i 1800-tallet. Dog ser man en stigende population og tendens til, at en Old Tom er ved at få en genopstandelse. Denne gin er kendetegnet ved at være en smule sødere end eksempelvis London Dry, men også en anelse tørre end førnævnte Genever.

New Style

New Style, også kaldet “American” eller “New Western” for at udstråle den vilde vest er en gin som indeholder alle mulige typer botaniske destillater. Som andre gintyper er enebær naturligvis en betydningsfuld ingrediens.

London Dry

Den mest velkendte gin er London Dry. Denne gin er ligesom alle førnævnte produceret på neutral spiritus, hvor man benytter flere forskellige typer kornsorter. Dertil er London Dry normalvis kolonnedestilleret. Selvom man ifølge navnet antager at det drejer sig om London, er denne type gin ikke forbeholdt en geografisk placering, men blot produktionsmetoden. Derudover er London Dry oftest på mindst 40% alkohol, hvilket giver en ekstremt aggressiv gin med smag af citrus og enebær.

Plymouth Dry

Plymouth Dry er en grin, som stammer og har sit opkaldelsesnavn fra den velkendte havneby Plymouth i England. I forhold til engelsk lovgivning, må denne gin modsat London Dry kun produceres inden for Plymouths geografiske område. Den gin er også anderledes da den ikke er så tør, men har en mere rig og skarp enebærsmag.

Lav din egen gin

Lav din egen kvalitetsgin – nemt og overskueligt. Med et lav-selv gin kit fra GinLab får du muligheden for at udvide barskabet med en hjemmelavet, velsmagende og original gin. Nyd din egen hjemmelavede gin og del den med dine nærmeste.

Hvis du er interesseret i at læse andre artikler, kan du klikke her.

Seneste nyheder

Andre nyheder