Seneste nyt

Artikel

Lær at byg en hjemmeside med HTML & CSS

Kunne du tænke dig at lære at opbygge din helt egen hjemmeside med HTML og CSS? I dette blogindlæg ser vi på grundlæggende hjemmesideudvikling, og indlægget henvender sig både til studerende og webudviklere.

HTML & CSS Byg en hjemmeside
Lær HTML & CSS

Hvad er HTML?

HTML er et kodesprog som en browser forstår og læser, og kodesproget er selve fundamentet på alle internethjemmesider. HTML benyttes altså til at strukturere indholdet på hjemmesider ved hjælp af HTML-elementer. Disse elementer består af tags.

Hvis du er inde på en hjemmeside og højreklikker på et vilkårligt sted, kan du trykke “view source” og tilgå hele HTML-koden på hjemmesiden.

Selve ordet HTML er en forkortelse for “HyperText Mark-up Language” og herunder kan du få en forklaring på ordenes betydning:

Hyper står for det modsatte af lineær. I HTML-forstand menes der, at du ikke er nødsaget til at gå den lineær vej, da man med HTML kan klikke rundt hvor end du vil, og bevæge dig hen til der du vil.

Text er i ordets forstand blot tekst. HTML skrives med tekst.

Mark-up er det som du foretager dig med teksten. Man markerer den med overskrifter såsom “H1”, laver områder og sørger for en internetbrowser kan læse koden og vise det til brugeren.

Language er i ordets betydning blot sprog. HTML er nemlig et unikt kodesprog for internetbrowsere.

Hvad er CSS?

CSS står for “Cascading Style Sheets.” CSS benyttes til at definere layoutet på dine HTML-sider. CSS er altså med andre ord visualiseringen af en hjemmeside, og består af flere hundrede vis af forskellige egenskaber, som omfatter alt fra kanter, margener, skrifttyper, tekststørrelser, bredder, højder, baggrundsfarver, baggrundsbilleder og meget mere.

For at sammenligne HTML med CSS kan man med et billedsprog sige, at HTML er et fundament og vægge i et hus, hvorimod CSS kan betegnes som værende væglængderne, væghøjder, farverne, altså indholdet i huset.

Lær at bygge en hjemmeside

Nu hvor vi har defineret betydningen af HTML og CSS, er næste skridt at gå i gang med at bygge en hjemmeside. For at komme i gang, vil jeg anbefale bogen “HTML & CSS”. Hvis du vælger at købe bogen på dette link, kan du få en gratis PDF-version af bogen tilsendt. I bogen lærer du at bygge en hjemmeside i HTML5 og CSS. Bogen er i farver med illustrationer og i hardback.

Seneste nyheder

Andre nyheder