Seneste nyt

Artikel

Kryptovaluta | Fremtidens valuta?

Kryptovaluta er i 2021 på alles læber, og i denne artikel ser vi på de digitale valutaer, der fungerer uafhængigt af banker og regeringer.

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en decentraliseret digital valuta, baseret på Blockchain teknologi. Der findes mere end 5000 forskellige kryptovalutaer. Du kender måske de mest populære og største, Bitcoin og Ethereum? Kryptovaluta kan bruges til at købe og handle forbrugsvarer og services, men de fleste køber det for investeringens skyld.

Hvordan virker kryptovaluta?

Kryptovaluta er en valuta som er:

  • Digital
  • Krypteret
  • Decentraliseret

Der er altså ingen bank eller central enhed, som kan styre antallet eller dets værdi. For bitcoin er der fx et fast antal på 21 millioner, som kan udvindes og kan anses som værende ligesom guld, fordi der ikke er uendelige guldreservoirs. Når man køber eller handler foregår det via en krypteret teknologi kaldet blockchain.

Hvad er blockchain?

Blockchain er lidt en slags bog, som tracker og logger alle transaktioner. Forestil dig et checkhæfte, som er fordelt på utallige af computere verden over. Disse transaktioner bliver logget i ‘blocks’, som bliver linket sammen i ‘kæder’. Du kan også forestille dig en bog, hvor hver køb eller handling bliver noteret på en side (block) og hele bogen, et antal af sider, er en blockchain. Med blockchain har alle der bruger kryptovaluta en kopi af deres egen bog. Der findes software, som tracker dine transaktioner, som de sker. For at undgå snyd og kriminalitet bliver hver transaktion valideret.

Hvad er validering?

Validering af din transaktion kan ske via to metoder:

  • Proof of Stake
  • Proof of Work

Folkene der validerer dine transaktioner bliver ofte belønnet med kryptovaluta. Dette refereres til som en ‘miner’. Miners får et matematisk problem via en algoritme, som deres computer skal løse. Miners kæmper så om at være den første til at løse dette problem og får en transaktion valideret. Det kræver enormt computerkraft og software.

Hvordan værdisættes kryptovaluta?

Værdisættelse af kryptovaluta fungerer på samme måde som aktieinvesteringer, altså ved udbud og efterspørgsel. Dette skyldes, at der som før nævnt ikke er nogen central pengeinstitution, som kan regulere det.

Kort sagt fungerer værdien af en kryptovaluta ved:

Høj efterspørgsel = stigende kurs
Lav efterspørgsel = faldende kurs

Almindelige velkendte valutaer såsom den europæiske valuta Euro fastsættes også efter udbud og efterspørgsel, men påvirkes af Den Europæiske Centralbank i Frankfurt. Banken kan nemlig vælge at foretage opkøb for at øge efterspørgslen og dermed også hæve kursen på Euroen, eller omvendt sænke renterne for at øge udlån og dermed putte flere penge i omløb og sænke kursen. Dermed er der langt flere parametre, der påvirker en almindelig valuta, da lokale forhold i landet med den pågældende valuta i stor grad påvirker selve valutaen, så går det dårligt for landet, vil kursen også falde og omvendt. Det samme vil vi se med kryptovalutaer, men på det globale plan.

Hvordan bruger man kryptovaluta?

I bund og grund bruger man sine coins til at handle med, men det er langt fra mainstream – endnu. PayPal og MasterCard arbejder på udbredelsen af kryptovaluta. Indtil videre, er det mest normale, at man kan købe gavekort for coins. Apple, Dunkin Donuts, Target og nogle restauranter udbyder disse gavekort. Derudover kan man flere steder få et kreditkort, som er forbundet til den konti/wallet, hvor man har sine kryptomidler. Man vil kunne bruge dette kort til at handle for.

Hvordan køber jeg kryptovaluta?

Der findes efterhånden et hav af platforme til kryptovalutahandel. Binance og coinbase er de to mest populære, men vær opmærksom på høje overførsel-fees. Derudover kan der også handles kryptovaluta på Etoro. Der er på Nordnet nogle ‘bitcoin certifikater’ (Bitcoin XTB), som har til mål at følge bitcoins kurs. Hvis man føler sig utryg ved at handle på nogle nye børser, eller har det bedst med aktier, kan man fokusere på nogle af mining selskaberne, som altså tjener penge på at mine kryptovalutaerne.

Du kan læse flere artikler om kryptovaluta her.

Seneste nyheder

Andre nyheder